Son yıllarda “Kuran’a göre namaz” konulu kitapların sayısı arttı. Bunlardan biri de Sonia Cihangir’in 2017 Aralık ayında yayınlanan çalışmasıydı. Ancak okuma fırsatını bulabildiğim kitap bende “aceleye getirilmiş” izlenimi bıraktı.
Kitabın anlatım dili, tarzı ve yönteminde sorunlar olduğu görülüyor. Türkçesi yetersiz, konular yeterince detaylı işlenmemiş, makale hacmindeki metin kitaba dönüştürülmüş. 120 sayfalık iri puntolu kitabın tahminen % 40’ı ayetlerden ibaret.
Kitapta işlenen meselelere kısaca değineyim. Kuran’daki bazı salat sözcüklerinin -bağlamına göre- namaz anlamına geldiği iddia ediliyor. Namazın sabah ve akşam olmak üzere günde iki vakit olduğu, her vaktin ikişer rekat olduğu, cuma namazı diye bir ritüelin olmadığı savunuluyor.
Önsözde “dinin biricik kaynağı Kuran” denilmesine ve “sadece Kuran’ı referans alarak namazın nasıl kılınacağı” sorularına bir cevap niteliğinde olduğu söylenmesine rağmen namazın kılınma şekli için Kuran yerine “siretül müteşerria”ya (bir nevi yaşayan sünnete) sığınılıyor.
Üstünkörü yapılmış yetersiz bir çalışma görüntüsü verse de bu konuda yapılacak daha ileri seviyedeki çalışmalar için önemli sayılabilecek ipuçlarına değiniliyor. Bu nedenle tüm olumsuzluklarına rağmen okunmasını öneririm.
[…] Cihangir’in kitabı hakkında twitter’da birkaç satırla, Hakkı Yılmaz’ın kitabı hakkında ise müstakil bir yazıyla değerlendirmelerimi […]