Duyuru

Daralt
Henüz duyuru yok.

Rûm Sûresi, 18. Ayet

Daralt
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Göster
Tümünü Temizle
Yeni Mesajlar

  • Rûm Sûresi, 18. Ayet

    وَلَهُ الْحَمْدُ فِي السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضِ وَعَشِياًّ وَح۪ينَ تُظْهِرُونَ​

  • #2
    Velehu-lhamdu fî-ssemâvâti vel-ardi ve’aşiyyen vehîne tuzhirûn(e)

    Yorum


    • #3
      17. “Bu sebeple akşam vaktine eriştiğinizde ve sabah kalktığınızda Allah’ı tesbih edin:


      18. “Göklerde ve yerde her türlü övgü O’na mahsustur; gündüzün sonunda ve öğle vaktine eriştiğinizde de O’nu tesbih edin”

      Bu sebeple akşam vaktine eriştiğinizde ve sabah kalktığınızda Allah’ı teşbih edin. Bu beyanın namaz mânasında olduğuna ilişkin tevil ehlinin görüş birliği bulunmaktadır. Zira erken dönem müslümanları, Kur’ân’da belirtilen teşbihi anlarlardı. Ayrıca onların teşbihi namaz olarak nitelemeleri ve bunu bu şekilde anlamalarının iki yönü olabilir. Bunlardan biri şudur: Bu durum, namazda teşbihin bulunması dolayısıyladır. Bu sebeple onlar teşbihi namaz olarak nitelediler. İkincisi şudur: Bunun sebebi teşbihin tenzih oluşudur. Namaz da başından sonuna Cenâb-ı Hakkın tenzih edilmesidir. Çünkü namazda insanın O’na olan ihtiyacının, acziyetin ve zayıflığın izharı vardır. Yine namazda Cenâb-ı Hakk’ın tâzimi ve yüceltilmesi; O nun celal ve yücelikle nitelenmesi vardır. Belirttiğimiz sebeple ümmetin erken dönemi, teşbihi namaz olarak anlamıştır. Zira namazda başından sonuna Cenâb-ı Hakkın tenzih edilmesi vardır.

      Yine onların bir kısmı şöyle demiştir: Beş vakit namaz bu iki âyette bildirilmiştir. Bu sebeple akşam vaktine eriştiğinizde Allah’ı teşbih edin meâlindeki âyetle akşam ve yatsı namazı bildirilmiştir. Ve sabah kalktığınızda meâlindeki beyanla sabah namazı; Gündüzün sonunda meâlindeki âyette ikindi namazı; öğle vaktine eriştiğinizde İlâhî beyanla öğle namazı bildirilmiştir. Bazıları şöyle demiştir; Hayır, bu iki âyette dört vakit namaza işaret edilmiştir. Akşam vaktine eriştiğinizde beyanıyla akşam namazmı; ve sabah kalktığınızda mealindeki ayet sabah namazını; Gündüzün sonunda meâlindeki âyet ikindi namazmı; öğle vaktine eriştiğinizde meâlindeki beyan öğle namazını işaret etmektedir. Yatsı namazına gelince o, şu İlâhî beyanda bildirilmiştir: “ve yatsı namazından sonra. Bunlar, örtülmesi gereken yerlerinizin açık bulunabileceği üç vakittir”. En doğrusunu Allah bilir.

      Göklerde ve yerde her türlü övgü O’na mahsustur. Her türlü övgü O’na mahsustur meâlindeki İlâhî beyan takdim üzere anlaşılabilir. Buna göre Cenâb-ı Hak şöyle buyurmaktadır: Allah’ı teşbih edin, her türlü övgü O’na mahsustur. Dolayısıyla övgü dc teşbih gibi namazdan kinayedir. Çünkü onda da Allah’ı birleme vardır. Veya Cenâb-ı Hak şöyle buyurmaktadır: Gök ve yer ehli sadece O’na övgüde bulunmaktadır. En doğrusunu Allah bilir.

      Akşam vaktine eriştiğinizde ve sabah kalktığınızda... Gündüzün sonunda ve öğle vaktine eriştiğinizde. Yani akşam, yatsı, sabah ve öğle vaktine girdiklerinde.​

      Yorum

      İşleniyor...
      X