Duyuru

Daralt
Henüz duyuru yok.

Kasas Sûresi, 31. Ayet

Daralt
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Tümünü Temizle
Yeni Mesajlar

• Kasas Sûresi, 31. Ayet

وَاَنْ اَلْقِ عَصَاكَۜ فَلَمَّا رَاٰهَا تَهْتَزُّ كَاَنَّهَا جَٓانٌّ وَلّٰى مُدْبِراً وَلَمْ يُعَقِّبْۜ يَا مُوسٰٓى اَقْبِلْ وَلَا تَخَفْ۠ اِنَّكَ مِنَ الْاٰمِن۪ينَ​

Veen elki ‘asâk(e)(s) felemmâ raâhâ tehtezzu keennehâ cânnun vellâ mudbiran velem yu’akkib(c) yâ mûsâ akbil velâ teḣaf(s) inneke mine-l-âminîn(e)

Yorum

"Asânı yere bırak!' Mûsâ asayı yılan gibi kıvrılır görünce, dönüp arkasına bakmadan kaçtı. 'Ey Mûsâ! Beri gel, korkma, çünkü sen güvendesin."

Asânı yere bırak! Bu ifade, "ben yalnızca âlemlerin Rabb'i olan Allah'ım" meâlindeki âyetle ilişkili değildir: Asânı yere bırak! Fakat bu, Tâhâ sûresinde "iyi bil ki ben, evet yalnız ben senin Rabb'inim; artık pabuçlarını çıkar" meâlindeki beyanın sonuna kadarki ilâhî buyruk gibidir. Sonra bu âyetin sonunda asânı yere bırak! Mûsâ, asâyı kıvrılır görünce, yani hareket edince yılan gibi. Bazıları Cân (الجان) küçük yılandır derken bir kısmı ise bunun büyük ile küçük arasında bir yılan olduğunu söylemiştir. En doğrusunu Allah bilir. Dönüp kaçtı. Yani korku içinde kaçarak; arkasına bakmadan. Yani aşırı korkusundan dolayı dönüp bakmadı.

Ey Mûsâ! Beri gel, korkma, çünkü sen güvendesin. Burada Korkma sözü çeşitli yorumlara açıktır. Birincisi, kalbinden korkunun çıkarılması, güvenin yerleştirilmesidir. İkincisi, ona eziyet etmeyeceğini müjdelemesidir. Sanki şöyle buyurmuştur: Korkma ve güven içerisinde ol, zira o, sana eziyet etmeyecektir. Üçüncüsü yasaklama konumunda olmasıdır: Korkma, zira ben seni koruyacağım ve onun sana yapacağı eziyeti savdıracağım; tıpkı şu beyanında olduğu gibi: "Ey Rabb'imiz, dediler 'Doğrusu onun bize karşı ileri gitmesinden veya daha da azmasından endişe ediyoruz'. Allah buyurdu: Korkmayın, bilin ki ben sizinle beraberim; işitirim, görürüm" , Yani ikinize ne dediğini duyuyorum ve size ne yaptığını görüyorum, bunu sizden uzaklaştıracağım.​

Yorum

İşleniyor...
      X