فَخَرَجَ مِنْهَا خَٓائِفاً يَتَرَقَّبُۘ قَالَ رَبِّ نَجِّن۪ي مِنَ الْقَوْمِ الظَّالِم۪ينَ۟
Duyuru
Daralt
Henüz duyuru yok.
Kasas Sûresi, 21. Ayet
Daralt
X
-
“Mûsâ korku içinde etrafı gözetleyerek oradan ayrıldı. 'Rabb'im! Beni zâlimler topluluğundan kurtar' dedi."
Mûsâ korku içinde etrafı gözetleyerek oradan ayrıldı. Bu ilâhi beyanın açıklamasını yapmıştık. Korku içinde etrafı gözetleyerek sözü, korkmanın Allah'tan başka bir varlığa yönelik de olabileceğini ve böylesinden korkulmasının caiz olduğunu gösterir. Bu konu bazılarının Allah'tan başkasından korkulmasının caiz olmadığına ilişkin sözleri gibi değildir. Gerçek korku Allah'a yönelik olur; insan, O'nun, bu örnekte olduğu gibi başkası vasıtasıyla intikam almasından korkar. En doğrusunu Allah bilir.
Rabb'im! Beni zâlimler topluluğundan kurtar. Buradaki zâlimin, her bir müşrik anlamına gelmesi muhtemeldir çünkü her müşrik zâlimdir. Rabb'im! Beni zâlimler topluluğundan kurtar sözü ikinci ihtimal olarak kendisini öldürmeyi kastetmelerine bağlı olabilir. Mûsanın (a.s.) o Kıptî'yi öldürmesi, kendisinin öldürülmesini ve kısası gerektirmez. Çünkü Mûsâ Kıptîyi öldürmeyi kastetmemiş ve onu öldürecek bir silâh da kullanmamıştır. Böylelikle onların Mûsayı öldürmeyi tasarlamaları meselesinde zâlim olduklarını ifade etmiştir.
Yorum
Yorum