رَبِّ هَبْ ل۪ي حُكْماً وَاَلْحِقْن۪ي بِالصَّالِح۪ينَۙ
Duyuru
Daralt
Henüz duyuru yok.
Şuarâ Sûresi, 83. Ayet
Daralt
X
-
“Rabbim! Bana hikmet ver ve beni iyiler arasına kat.”
Rabbim! Bana hikmet ver. Bazıları “hükm”ü anlayış ve ilim ver, diye açıklamışlardır. İbrahim’in Rabb’inden kendisini “hüküm” üzere devamlı ve sabit kılmasını istemesi de mümkündür. Zira Allah ona ilim ve hikmet vermiş idi. Buna göre: “Bizi doğru yola ilet” (yani doğru yolda bizi sabitkadem kıl!” diye dua etmek gibi olur. Yahut “De ki Rabbim! İlmimi artır!” meâlindeki âyette olduğu gibi kendisine verdiğini artırmasını istemiş olur. Yahut İbrahim, Rabb’inden, insanlar arasında verdiği hükmünün kabul görmesini ve onların kalplerinde hükmüne karşı oluşabilecek zorluk ve sıkıntıyı kaldırmasını istemiş olur. Bu durumda duası, Hz. Peygamberin hükmü ile ilgili olarak şu buyruğuna benzerlik arzeder: “Hayır, Rabb’ine andolsun ki, aralarında çıkan anlaşmazlıkta seni hakem kılmadıkça... iman etmiş olmazlar”.
Ve beni iyiler arasına kat! Yani salih kullarını hangi hal üzere yanına aldı isen beni de o hal üzere yanına al ki ben de onların arasına katılmış olayım. En doğrusunu Allah bilir ya, onun kendisini salihlere katmasını talep etmesi, kendilerine katılabilmek için onların öldükleri hal üzere ölmesini istemesidir ki o da İslâm üzere olmaktır. En doğrusunu Allah bilir.
Yorum
Yorum