İbrahim Kalın’ın “Türkiye 21. yüzyılda kendisine nasıl bir varlık alanı inşa edecek?” sorusuna cevap aradığı kitabı: Akıl ve Erdem.
Yazar, yeni bir medeniyet tasavvurunun hayata geçirilebilmesi için Türkiye’nin öncelikle yeni bir muhayyileye ihtiyacı olduğunu düşünüyor.
Kitabı bir cümleyle özetlersek: “21. yüzyıl Türkiye’si ve İslam dünyası, yeni bir medeniyet oluşturmak için, Batı’nın ürettiği bilim ve felsefeyi umursamadan kendi düşünce tarihini yeniden ciddiyetle ele alıp sezgisel bilgiyi de merkeze almakla işe başlamalıdır.”
Kitapta çelişkili düşünceler var. Bunlardan en göze çarpanı şöyle: Bir yandan evrensel değerlerin dikkate alınmasından söz edilirken diğer yandan evrensel diye pazarlanan değerlerin kapitalizmin ürünü olduğu ve bunların bu nedenle dikkate alınmaması gerektiği söyleniyor.
Aklı küçümsediği/olumsuzladığı eserlerden bilinen bazı alimlerin düşünceleri “Onlar aslında akla önem verirler. Bu yaptıkları akla bir sınır belirlemekten ibarettir.” gibi aslı olmayan iddialarla savunuluyor.